Κορνός
Τα παραδοσιακά αρχοντικά θα τραβήξουν το βλέμμα σας και η αμφιθεατρική διάταξη του οικισμού θα σας κάνει να χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε τη φωτογραφική σας μηχανή. Ο Κορνός, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, στη νότια πλαγιά του λόφου Σκούρκα. Οφείλει το όνομά του σε έναν κρουνό, δηλαδή μία βρύση, που υπήρχε στο κέντρο του οικισμού, η οποία τροφοδοτούσε με άφθονο νερό τα σπίτια του οικισμού και τους κήπους τους.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό, σε μία όμορφη τοποθεσία με πλατάνια και λεύκες, υπάρχουν οι θερμές ιαματικές πηγές του νησιού, τα γνωστά Θέρμα. Σήμερα στα Θέρμα λειτουργούν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για απολαυστικό spa και θεραπείες ομορφιάς. Πάνω από τα Θέρμα, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, υπάρχει ένα γραφικό ξωκλήσι, στη θέση παλαιότερου ναού. Αν βρεθείτε στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, 20 Ιουλίου, ανηφορίστε με τους ντόπιους και διανυκτερεύστε στην αυλή της εκκλησίας.
Σάρδες
Στην καρδιά της Λήμνου, 12χλμ. βορειοανατολικά της Μύρινας, βρίσκεται ο οικισμός Σαρδές. Το χωριό αντιστοιχεί στο βυζαντινό οικισμό Αρδία ή Αρδείαι που υπήρχε στη βορειοδυτική Λήμνο. Με τα χρόνια από την έκφραση "στ’ς Αρδείες - στ’ς Αρδές" προέκυψε το τοπωνύμιο Σαρδές. Μετά από αλλεπάλληλες μετακινήσεις, οι κάτοικοι του στέριωσαν στην σημερινή θέση, ένα οροπέδιο που βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του μικρού βουνού Σκούρκα. Σ’ έναν τόπο κατάφυτο από μοσχομυριστό θυμάρι, γι’ αυτό και το μέλι της περιοχής θεωρείται το καλύτερο του νησιού. Γαστρονομικός προορισμός της Λήμνου, με την περίφημη ταβέρνα του να σερβίρει λημνιακές σπεσιαλιτέ με φλωμάρια, κουνέλι και κόκορα, συνοδεία των διάσημων κρασιών του νησιού.
Το χωριό έχει μουσική παράδοση και από δω κατάγονται εξαιρετικοί λυράρηδες, που παίζουν στα παραδοσιακά πανηγύρια του νησιού. Επισκεφθείτε την εκκλησία του χωριού, η οποία διαθέτει ... «ευρωπαϊκό αέρα». Ο Άγιος Δημήτριος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, αλλά διαθέτει δύο εντυπωσιακά καμπαναριά στυλ Notre Dame και θυμίζει ναό ευρωπαϊκής πόλης. Την αγιογράφησή του πραγματοποίησε ο Ίμβριος αγιογράφος Ευστράτιος Χαϊμαντές. Κοντά στις Σαρδές, στον λόφο Άγιος Γεώργιος, υπάρχει το ομώνυμο ξωκλήσι που περιβάλλεται από προστατευτικό τοίχο, κατάλοιπο είτε παλιάς οχύρωσης είτε κάποιας μεσαιωνικής βίγλας.
Κατάλλακος
Μικρός, καλά κρυμμένος και πανέμορφος. Ο Κατάλακκος στα βορειοδυτικά του νησιού, είναι ένας γραφικός οικισμός που χτίστηκε στο βάθος μίας ρεματιάς, για να προστατευτούν οι κάτοικοί του από τους πειρατές.
Περιδιαβείτε τα στενά δρομάκια και επισκεφθείτε την όμορφη εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Μόδεστο, ο οποίος χτίστηκε το 1856.
Δυτικά από τον Κατάλακκο, στον λόφο Παλιόκαστρο, σε ύψος 200 μέτρων, βρίσκεται ένα κάστρο, πιθανότατα μεταβυζαντινό, που ήλεγχε την πεδιάδα μέχρι την βόρεια ακτή και τον όρμο Γομάτι. Ο Κατάλακκος είναι το ορμητήριο του επισκέπτη για τις εντυπωσιακές αμμοθίνες της Λήμνου. Μία έκταση περίπου 70 στρεμμάτων με λόφους από λεπτή άμμο και λίγα σκόρπια φρύγανα, μεταφέρουν τη γοητεία της ερήμου στο βόρειο Αιγαίο. Οι Παχιές Αμμουδιές ή κατά τους ντόπιους, Παχιές Άμδες, είναι ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Δάφνη
Θα μυρίσεις το θυμάρι. Θα περπατήσεις τα πανέμορφα στενά αυτού του ορεινού οικισμού. Θα γοητευτείς από την εκκλησία που είναι χτισμένη με πέτρα Μάλτας. Θα αγναντέψεις την Ατσική και το Καρπάσι. Η Δάφνη, αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του λόφου Χούχλι, έχει σήμερα ελάχιστους κατοίκους. Με το παλαιότερο όνομά της, Σβέρδια, τη συναντάμε για πρώτη φορά σε έγγραφο της Μονής Μεγίστης Λαύρας του 1284. Ο οικισμός, μετονομάστηκε σε Δάφνη το 1956, εξαιτίας μίας μεγάλης πικροδάφνης που δεσπόζει στην περιοχή. Πολύ κοντά στο χωριό, βρίσκεται το μετόχι Χάρακας, ένα από τα παλαιότερα του νησιού.
Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει στο χωριό, ολοκληρώθηκε το 1872 και διαθέτει ένα όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Λέγεται ότι τις πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμησή του τις έφεραν ντόπιοι ναυτικοί από τη Μάλτα και οι κάτοικοι του χωριού τις μετέφεραν με ζώα.